FØRN maatwerk meubelen
  • Gratis bezorging boven € 299

Klantwaardering:

9.3

Wat is steigerhout

Steigerhout is vurenhout dat gebruikt wordt in de bouw. Het hout wordt zachthout genoemd en heeft een lange vezel. Van steigerhout worden steigerplanken gemaakt. Planken waarop bouwvakkers staan als ze bijvoorbeeld een muur metselen. Van steigerplanken worden ook steigerhouten meubels gemaakt. De plank is heel flexibel en heeft geen harde scherpe splinters maar is een houtsoort dat bij de verwerking van meubels wel kiert en werkt onder verschillende temperaturen.

De lengte van een steigerplank is meestal 500cm, maar komt vaak ook in kortere lengtes. De breedte varieert van 19,2cm tot iets meer dan 20cm. De diktes variëren tussen de 28mm, 30mm tot circa 34mm. Meestal wordt een plank van 3cm gebruikt.

Kromtrekken steigerhout voorkomen

Dat lukt je niet. Beperken wel. Steigerhout krimpt en zet uit bij wisseling van de temperatuur en luchtvochtigheid. Kiervorming en een bolling van een plank is heel normaal en niet uit te sluiten. Steigerplanken die wij gebruiken zijn terug gedroogd naar een vochtigheid percentage van 16% tot 18% wat normaal is bij steigerplanken. Doordat wij zelf ook nog in de werkplaats weer terugdrogen worden de planken soms tot wel 12-14% teruggedroogd. Het voordeel hiervan is dat de planken minder “werken” en dus minder snel krimpen, uitzetten of krom trekken maar is nog steeds niet te voorkomen.

Is steigerhout ook geschikt voor binnen?

Steigerhout is geschikt voor zowel binnen als buiten. Buiten moet een meubel niet verlijmd zijn omdat het hout blijft werken. Het hout is minder geschikt voor grote of brede deuren omdat het hout gaat werken.

Waar moet je op letten als je een meubel van steigerhout koopt?

  • Plaats het meubel in een omgeving met een goede luchtvochtigheid.
  • Een goede luchtvochtigheid voor het hout is tussen 50 en 55 graden. Meestal wordt gezegd 40-60 graden, maar onder de 45 graden is vaak wel te droog waardoor het hout erg gaat krimpen, kieren en soms gaat scheuren.
  • Plaats een meubel van steigerhout dichtbij een warmebron zoals een (pallet)kachel, open hard of over een radiator, tenzij niet in gebruik. Vermijdt een thermo shock.
  • Als een meubel bij lage temperaturen vervoerd wordt en in een warme en drogere omgeving geplaatst wordt probeer het meubel dan te acclimatiseren.
  • Verwacht niet dezelfde eigenschappen en kwaliteit als eikenhout of andere massieve houtsoorten.
  • Zachte splinters (vezels) en kieren zijn altijd aanwezig.
  • Harsvorming (gele plakkerige plekjes) zijn altijd mogelijk bij steigerhout en komt veel voor bij wat jonger hout.

Meer nadelen dan voordelen?

Het lijkt alsof steigerhout veel nadelen heeft. Zeker niet. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Goed informeren en je er in verdiepen is wel belangrijk. Steigerhout is robuust, stoer van uiterlijk en karakter en is vele malen goedkoper dan eikenhout of andere populaire houtsoorten. Veel mensen gaan juist voor een meubel van steigerhout zoals een tafel, salontafel, TV-meubel, kast of bed omdat het leeft. Het heeft een levendig karakter en daarbij is de prijs gewoon heel interessant.

Nieuwsgierig geworden? Op een andere website van ons genaamd www.steigerhoutenmeubelshop.nl vind je bijvoorbeeld een hele grote collectie steigerhouten meubelen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief, ontvang € 10 shoptegoed

Door de website te gebruiken ga je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden. We gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om onze site te optimaliseren en jouw surfgedrag bij te houden. Hiermee hopen we je de beste shopervaring te kunnen geven.

Meer informatie | Sluiten
Instellingen