Betonlook kent vele varianten. Een stuc voor in de badkamer of het toilet en voor meubels. Dat laatste daar houden wij ons mee bezig. Elke dag krijgen wij de vraag wat is het verschil tussen betonlook, betonstuc, beton cire en echt beton? We leggen je het uit.
Een betonnen tafel of salontafel is stoer, zeer stevig en past goed in een interieur met een industriële “touch”. Beton is ondanks dat het een echt ‘bouw’ product is strak van vorm en egaal van kleur waardoor het ook goed past in een modern en strak interieur.
Beton en betonlook kent veel toepassingen, variaties, kleuren en kwaliteitsverschillen. Meubels worden intensief gebruikt. Heel anders dan muren. Betonlook voor muren is dunner en minder geschikt voor bijvoorbeeld een tafelblad. Het beschermd goed tegen vocht en vlekken maar mist de hardere laag dat nodig is voor een tafelblad.
Echt beton
Echt beton is het meest geschikt voor buiten, betonlook niet. Voor meubels van echt beton met name voor binnen heeft het toch wat nadelen. Het maakproces is anders. Een betonblad wordt gegoten in een mal. Omdat het een dichte substantie is wat in de mal wordt gegoten is de kans op luchtbellen altijd aanwezig. Die kleine puntjes in het beton vinden de meeste mensen wel mooi maar het kan ook vaak net niet goed gaan waardoor het product niet het gewenste resultaat krijgt. Uitgehard beton heeft vaak scherpe randen en de randen brokkelen vrij snel af. Beton is kwetsbaar voor vlekken en bijvoorbeeld een hete kop thee.
Een ander nadeel: Beton is heel erg zwaar en hoe bevestig je een tafelpoot aan een betonblad? Het kan allemaal, maar het kan gemakkelijker.
Betonstuc of beton cire
Betonlook wordt gestuct. Vandaar ook de term betonstuc. Beton cire wordt het ook wel genoemd. De letterlijke vertaling van beton cire vanuit het Frans is gewreven beton. Cementmortel, kalk of microbeton wordt gemengd met een vloeistof en wordt op bijvoorbeeld MDF uitgewreven. Laag voor laag totdat het een steen-achtig stuc of beton-achtig uiterlijk krijgt. Door meerdere goede lagen aan te brengen krijg je een harde laag met minder putjes van luchtbelletjes. Bovenstaande eigenschappen vinden wij het meest geschikt voor een tafel voor binnen. Een goede betonstucer kan de toplaag zo maken dat het op echt beton lijkt. Betonlook!
Kleurkeuze
De kleuren van betonlook variëren van heel licht grijs naar bijna zwart antraciet. Basalt wordt deze kleur genoemd. De tweede kleur op deze foto is de kleur die je het beste herkent als de ‘betonkleur’.
Kalkverf als betonlook
Dan heb je nog een categorie wat ook betonlook wordt genoemd en elke doe-het-zelver ook kan doen. Dit product is een soort dikke laag verf of poedermengsel met kalkeigenschappen. Soms afgewerkt met een laag olie. Je ziet er steeds vaker TV meubels van, kastjes, salontafels en zelfs grote tafelbladen. Op een foto mooi grijs. In het echt een soort van geverfde MDF plaat. Je voelt het verschil en je ziet het verschil ook echt. Kijk vooral naar de randen en de toplaag. Het is een geschikt product als je een betontafel of betonlook meubel voor de scherpste prijs wilt. Het resultaat is niet vergelijkbaar en de prijs soms maar 100-200 euro lager.
Kijk dus uit wat je koopt en zeker vanaf een plaatje op internet. Betonstuc herken je vooral aan de randen. Die lopen wat ronder af en je ziet ook echt een laag zitten. De betonlook kalkverven zijn vaak net iets te strak en wat vlekkerig waardoor het dan vaak lijkt op een geverfde MDF plaat.
Net als bij houten tafels kun je betonlook tafels ook in alle vormen bestellen. Zo is de huidige trend gericht op rond en ovaal.
Voordelen betonlook
- Heeft de uiterlijke kenmerken van echt beton met kleine putjes, vegen en kleine oneffenheden en voelt aan als echt beton
- Betonlook voelt warmer aan dan echt beton
- Minder zwaar dan echt beton
- De randen zijn minder scherp dan bij echt beton
- Bijna elk type tafelpoot kan gemonteerd worden aan een betonlook tafelblad
- Geschikt voor een eettafel of salontafel
- Het blad werkt niet zoals een houten blad.
- Het stucwerk leent zich ook meer voor speciale vormen. Vandaar dat we de meubels ook maken in verschillende uitvoeringen zoals een ovale betonlook tafel of een ronde betonnen tafel.
Nadelen betonlook
- Veel verschil tussen prijs en kwaliteit
- Niet geschikt voor buiten
- Uitkijken met zuren (citroen, rode wijn), een hete pan, snijden op het blad en bijvoorbeeld lijm. Onze ervaringen zijn dat de bladen erg goed stand houden bij intensief gebruik. Toch adviseren we altijd op te letten bij zuren, lijm en hete vloeistoffen.
Het is misschien overbodig om te zeggen maar wil je langer plezier hebben van een eettafel, bureau of salontafel van betonlook behandel het ook zuinig.
Onderhoudstips
Hierbij wat onderhoudstips: Gebruik altijd onderzetters, vilt of tafelkleed bij het knutselen en gourmetten en reinig het oppervlak nooit met hardnekkige schoonmaakmiddelen. Niets is daar tegen bestand. Dit geldt niet alleen voor een tafel van beton, betonlook, beton cire, beton stuc, maar ook voor hout. We hebben veel meer onderhoudstips voor jouw betonlook tafelblad.
Met alle informatie over de verschillen en de eigenschappen hopen we dat je een beter beeld hebt gekregen van het product betonlook.
Forn maakt maatwerk betonlook tafels met de meerdere lagen stuc en een harde toplaag. Het blad is onderhuids verstevigd met stalen kokers tegen het doorzakken. Het type hoogwaardige betonstuc.